tutkain

tutkain

Babylon 5 – rakastettuni

Ellei Star Trekiä lasketa, Babylon 5 on eräs rakkaimmista tieteismuistoistani. Yksinäiselle avaruusasemalle sijoittuva avaruusooppera oli muinaisella 1990-luvulla kerrassaan päräyttävä kokemus. Tietoverkkojen kivikaudella televisiosarjaa tuli seurattua Ylen tahtiin. Viiden tuotantokauden mittaisesta spektaakkelista minulta jäi väliin tasan kaksi jaksoa.

Jos antiikkisesta ulkoasusta pääsee ylitse, Babylon 5 tarjoaa edelleen todella vetävän tieteistarinan, jonka lopetuksesta moni muu televisiosarja saisi ottaa mallia.

J. Michael Straczynskin tuottama ja käsikirjoittama Babylon 5 on heittämällä eräs scifin merkkipaaluista. 110 jakson mittainen komennus sijoittui Babylon 5 -avaruusasemalle, joka rakennettiin ihmisten ja minbarien välisen sodan raunioista rauhanomaiseksi kohtaamispaikaksi kaikille galaksin roduille.

Uuden sukupolven Star Trekistä poiketen sarjassa oli lähes koko sen keston mittainen, yhtenäinen tarinakaari ja viikon lateksinaamioiden lisäksi Babylonin pidoissa käsiteltiin myös uskontoja ja elämänkatsomuksia.

Keskeisenä teemana sarjassa on kuitenkin sota myyttisiä Varjoja vastaan. Muinaiset muukalaiset alkavat hiljalleen hivuttautua galaksin syrjäseuduilta ihmisten ja muiden muukalaisten ilmoille, joten elintilastaan taistelevien lajien on yhdistettävä voimansa, jotta ikiaikainen paha voidaan kukistaa. Galaktista vastarintaa johtaa Babylon 5:n komentaja John Sheridan (Bruce Boxleitner), joka johtamistaitojensa lisäksi jäi historiaan pitkistä monologeistaan.

Mainos

Sarjan kova ydin kietoutuu kolmen keskimmäisen tuotantokauden ympärille. Varjosotaa ennen sarja etsi vielä itseään ja konfliktin jälkeen eetteriin iskeytynyt viides kausi ei oikeastaan edes liity sarjan pääjuoneen. Sarja piti saada neljässä vuodessa pakettiin, sillä uhkana oli, että se saisi kirveestä. Toisin kuitenkin kävi, joten viimeiselle tuotantovuodelle ei varsinaisesta pääjuonesta jäänyt kuin rippeet.

Koska tarina on sarjan kantava voima, en halua suurin surminkaan spoilailla tämän enempää. Henkilöhahmojen välisessä dynamiikassa tieteisviihteessä menee edelle vain uusi Taisteluplaneetta Galactica, Star Trekin asemasotaversio Deep Space Nine pääsee Babylonin porteille, mutta tästä kaksikosta Straczynskin visio vie ja Trek vikisee.

Kuriositeettina mainittakoon, että uus-Galactican käsikirjoittanut Ronald D. Moore on häärinyt myös Deep Space Ninen parissa. Tämä näkyy molempien sarjojen tematiikassa, sillä sekä Galactica että Deep Space Nine uskalsivat mennä aiempaa syvempiin teemoihin.

Star Trekin maailmassa kapteenit oli aiemmin totuttu näkemään Jeesuksesta seuraavina, mutta Deep Space Ninea komentava Benjamin Sisko uskalsi toisinaan uhrata oman moraalinsa yhteisen hyvän alttarille. D-mallin Enterprisea komentava kapteeni Picard tuskin olisi koskaan uhmannut pyhää pääsääntöä tai omia periaatteitaan.

Tietoverkkojen legendat kertovat, että Straczynski yritti alun perin myydä ideaansa Babylon 5:stä Star Trekiä tuottaneelle Paramountille, mutta sikariporras oli haluton ottamaan uutta tieteissarjaa tarjontaansa. Warner kuitenkin tarttui täkyyn, mutta hetkeä myöhemmin Paramount nokitti Star Trek -universumiin sijoitetulla Deep Space Ninella.

Taustalla voi tosin olla yhteensattuma, mutta molemmat sarjat starttasivat käytännössä samanaikaisesti, Deep Space Nine tosin viikkoa aikaisemmin. Straczynski on oman kertomansa mukaan kertonut Viacomille ideastaan jo vuonna 1989. Samalla hän oli toimittanut myös koko sarjan käsikirjoituksen ja alustavat versiot henkilöhahmoistaan.

Nämä kaksi sarjaa muistuttavat pinnan alla paljon toisiaan. Varjosodan vastapainoksi Deep Space Nine esitteli galaksin ainoan vakaan madonreiän toisella puolella lymyävän Dominionin, joka oli Federaatiota muistuttava, lukuisista muukalaislajeista koostuva liittouma. Babylon 5:ssä galaksin herruudesta puolestaan taistelivat Federaation ja Dominionin sijaan Varjot ja Vorlonin.

Deep Space Nine on kestänyt hyvin aikaa, kiitos pääasiassa pienoismalleilla tehtyjen erikoistehosteiden ja huomattavasti isomman budjetin. Babylon 5:ssä tilanne on toinen. Aluksi efektejä kasailtiin Amigalla ja lavasteet askarreltiin milloin mistäkin, joten jälki on sen mukaista.

Jos antiikkisesta ulkoasusta pääsee ylitse, Babylon 5 tarjoaa edelleen todella vetävän tieteistarinan, jonka lopetuksesta moni muu televisiosarja saisi ottaa mallia. Koska juonipaljastuksia on vältettävä kuin ruttoa, jotta sarjan vetovoima ei kärsisi, kannattaa kurssi suunnata kohti Babylonia.

Televisiosarjan perintöä tehtiin tukemaan seitsemän elokuvaa, joista viimeisin, Lost Tales, julkaistiin vuonna 2007. Samaan maailmankaikkeuteen sijoittuva spin-off-sarja Crusade puolestaan jäi 13 jakson mittaiseksi torsoksi, vaikka se suunniteltiin Babylon 5:n tavoin viisivuotiseksi. Sarja sai kirveestä Straczynskin ja rahakirstun vartijoiden erimielisyyksien vuoksi.

Crusadessa Excalibur-avaruusaluksen miehistön on etsittävä parannuskeino Maahan kylvettyyn ruttoon. Vorloneiden ja minbarien teknologiaan perustuva Excalibur seikkaili pitkin galaksia Star Trekin hengessä.

Toistaiseksi Babyloniin pääsee vain dvd-kaupan kautta, sillä kukaan ei Suomessa ole tarttunut sarjan esitysoikeuksiin. Yleisradion päättäjät, maksan kiltisti nyt Yle-veroa. Vaadin, että Babylon 5 pääsee uusintakierrokselle!

Juho Kuorikoskiloading

Otsikot

The Lighthouse Painting

Second Quest

Off-Peak

Night Shift

Ilmainen Internet Arcade

Mass Effect: Paragon Lost

Komea Borderlands-kokoelma

Plug & Play

Vanhojen pelien surullisuus

Höme Improvisåtion

Star Wars: Dark Forces

Devs Play

Star Wars: X-Wing Miniatures Game - minialusten avaruussotaa

Moving Stories

Mega Man 1-9: Super Turbo Remix

Dobble - hoksottimien kilpajuoksu

Ultima 0: Akalabeth

Corto Maltesen ensiesiintyminen

Lionheadin luonnoskirja

Pelimusiikin aarrearkku

The Crew - erämaan kutsu

Oodi odottamiselle

Sivilisaation optimointia Nations-lautapelissä

Pelikoneiden sietämätön rumuus

Liberté, égalité, fraternité: Assassin's Creed Unity

Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Älä liiku!

Borderlands: The Pre-Sequel - letkeää tiimiräiskintää

Civilization: Beyond Earth

Timantit ovat ikuisia

Love Letter - rakkauskirjeitä prinsessalle

Muumit Rivieralla

Olipa kerran elämä

Nörtin kymmenen parasta

Uusretro tulee, oletko valmis?

Angry Video Game Nerd: The Movie

KO2PC

Pelimusiikki ennen ja nyt

Rakkaudesta pelimuistoihin

Kaikki alkoi pingiksestä

MouseCraft-älypeli panee rotat ruotuun

Kiilteleviä animetissejä: Sakura Spirit

Minä, mainostaja

Kaunis luotihelvettiräiskintä: Danmaku Unlimited 2

Retrotyylillä leikittelevää 2D-räiskintää: Luftrausers

Lautapelipöydällä Camel Cup -uutuus

Trials Fusion

Grand Theft Anonymous

Sanahyökkäys

Pelimieshahmot

Soturin palkka

Caballerojen koitokset

Polte sielussain

Massayksinpelit

Suunnitelmataloutta

Pohjolan Lapsukset

Eläköön kyynärpäätaktiikka!

Lordien juonet

Autopornoa

Veritrippi

Sininen ja valkoinen pelihistoria

Kissat vastaan vampyyrit

Maailmojen sota

Hassut hurjat hirviöt

Varas tuli, varasteli

Synnin pesä

Tietäjien taistelu

Tiimipelit - osa 3: Ghost Stories

Tiimipelit - osa 2: Pandemic

Tiimipelit - osa 1: Battlestar Galactica

Muoviukot saarnaavat luovuutta taviksille

Taitovisailut

Gaunt’s Ghosts - karskeuden kuninkuusluokka

Robottirallia

Vampyyrilinnan täysremontti

Nörttihuumoria elämässä eksyneille

Robottilogiikkaa

Bittiavaruuden sankarit

Insinöörin Odysseia kohti onnea

Lautapelilahjat - osa 3

Lentävä tappajahai

Linkki nuoruuteen

Lautapelilahjat - osa 2

Nainen joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi

Lautapelilahjat - osa 1

Megadrive-retro, osa 2

Knizian hitit - osa 3: Aavikon karavaanit

Ruotsalaiset kaivosmiehet

Omstart! Improvisoi!

Xcom: Enemy Within

Hobitin aika

Knizian hitit - osa 2: Samurai

Langenneen enkelin dramatiikka

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 2: Modernia veripalttua

Tunarimaailmanloppu on lähellä

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 1: Muinaiset verikarkelot

Knizian hitit - osa 1: Tigris & Euphrates

Terveisiä täältä etelästä!

Loogisesti ruutua ruudun perään

Megadrive-retro, osa 1