tutkain

tutkain

Gaunt’s Ghosts - karskeuden kuninkuusluokka

Oli kyseessä sitten nais-tai miessukupuolelle suunnattu kioskikirjallisuus, on homman nimi selvä. Kun lähtökohdat ja lopputulos ovat etukäteen tiedossa, voidaan omistaa kirjan keskimmäiset 300 sivua kuvaukselle siitä miten toivottoman tuonelan kutsun kranaatti viheltää tai kuinka kotirouvan kupeessa polttaa vapauden kaipuu. Perusmakujen lisäksi on tarjolla ollut pitkään toinen toistaan veikeämpiä yhdistelmiä. Kuten tökeröä SM-harlekiiniosastoa tai vaikkapa yhden sortin sci-fi/fantasia-korkeajännitystä, Warhammeria, joissa miehet ovat karskeja ja naisetkin pätkisivät natseja turpaan. Ja siellä. Siellä, siskot ja veljet, suurin ja kaunein on Gaunt’s Ghosts.

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim dark future there is only war.

It is the 41st Millennium. For more than a hundred centuries the Emperor of Mankind has sat immobile on the Golden Throne of Earth.

Ellei Warhammer ole tuttu, kyse on 80-luvulla alkunsa saaneesta teemasta jonka ympärille on rakennettu aikojen saatossa kokonainen teollisuus. Viattomasta miniatyyri-lautapeliharrastuksesta liikkeelle lähtenyt Games Workshop pyörittää nykyään rautaisella bisnesotteella kahta päälinjaa, joista Warhammer 40.000 - lyhyemmin 40K, on se versio, jossa katedraalin kokoiset ja näköiset avaruuslaivat jakavat ihmiskunnan keisarin suloista kostoa jokaiselle joka uskaltaa näyttää muulta kuin ihmiseltä ja kolmemetriset avaruusmariinit puhdistavat plasmaliekinheittimellä sätkimään jääneet. Tähän universumin versioon sijoittuu myös kokonaan brittiläisen Dan Abnettin kynäilemä Gaunt’s Ghosts-sarja. Joulukuussa jenkeissä kauppoihin pamahti jo sarjan 14 osa, Warmaster, jonka pokkariversio saadaan kauppoihin kesä-heinäkuussa. Nyt olisi siis varsin hyvä aika perehtyä yhteen parhaista rymistelysarjoista tieteisfiktion saralla.

To be a man in such times is to be one amongst untold billions. It is to live in the cruelest and most bloody regime imaginable. These are the tales of those times.

Mainos

Tarinan kaari alkaa Tanithin planeetalta, josta everstikomissaari Ibram Gaunt on määrätty nostamaan keisarin armeijaan kolme rykmenttiä rivisolttuja, eli WH-terminologiassa Imperial Guardin jäseniksi. Kaikki menee yllätyshyökkäyksessä totaalisen pipariksi ja Gaunt joutuu peräytymään muutaman tuhannen miehen kanssa joista muodostetaan Tanith 1st, first-and-only. Miehillä ei ole kotia jonne palata ja komentajilla ei ole väestöä josta saisi uutta verta pakkiin. No, only in death does duty end, tuumaisi inkvisiittori, itku pois ja rintamalle. Miehet passitetaan palvelukseen ja seikkailu alkaa. Vastaava lopullisuuden ja melankolian tuntu kulkee mukana kirjasta ja kokonaisuudesta toiseen siten, ettei lukija oikeastaan enää huomaa ihmetellä miten miestä (ja uusien tarinoiden myötä myös naista) pudonneen jokaisessa osassa oikealta ja vasemmalta.

Kirjasarja on jaettu tähän mennessä neljään osaan ja haastattelujen mukaan kirja tai kaksi olisi vielä tulossa. The Founding sisältää 3 kirjaa, The Saint 4, The Lost 5 ja viimeinen kokonaisuus, The Victory, on tällä hetkellä kolmen kirjan mittainen. Periaatteessa sarjaan pääsee kyytiin tarttumalla mihin tahansa osaan, mutta aidon kokemuksen saa ainoastaan lähtemällä aivan alusta liikkeelle. Kun kirjailija on sairastellut ja julkaisutahti hidastunut, huomaa odottavansa uutta osaa aina kieli pitkällä; joko nyt saataisiin vastaus siihen, mitä hahmolle X on tapahtunut hänen kadottuaan osassa Y.

Gauntin rykmentti ei moisia ehdi ihmetellä, vaan taistelutanner kutsuu näitä soluttautumisen ja etätappamisen mestareita maailmasta toiseen. Bolterit, chainswordit ja long-lasit kädessä Tanithin ensimmäinen ja viimeinen käy kerta toisensa jälkeen toivottomia todennäköisyyksiä päin. Välillä taistellaan puolen planeetan kokoisten megakaupunkien kaduilla, sitten tunkeudutaan noutamaan petturia vihollislinjojen takaa. Kun avaruusmariineiden komiikan puolelle kellahtava testosteronivyöry saattaa käydä vähän uuvuttavaksi, on Gauntin ihmispoppoon seikkailussa hiukan enemmän sävyjä ja teemoja.

Abnettin niputtaminen kioskikirjallisuuteen on toki sinällään julmaa, koska miehen vaikuttavan pituisessa bibliografiassa vilisee sellaisia nimiä kuin 2000 AD, Marvel, BBC ja DC Comics, mutta kun ylimääräinen negatiivinen lataus kuoritaan ympäriltä pois, mies on kerta kaikkiaan loistava genrefiktion nakuttaja. Eikä miehen kielen- tai tekstinkäyttöä voi suinkaan aivan perusvaniljaiseksi kioskikirjallisuudeksikaan syyttää, vaan herra kiertää kuivimpien kliseiden karikot kohtuullisen mallikkaasti. Gaunt’s-sarjan laatu on pysynyt läpi kaaren häkellyttävän hyvänä, joka ei ole tällä hetkellä useampituhatsivuiselle projektille ollenkaan itsestään selvää. Olisi mielenkiintoista tietää, löytyisikö Warhammer-materiaalille käännettynä laajempaa yleisöä, vaikkei kukaan kotimaisista kustantamoista ole harmillisesti käännösurakasta tiettävästi innostunut.

Abnett ei ole tyytynyt ottamaan vain helpoimpia ratkaisuja usein tykinruokana kuvaillun Imperial Guardin seikkailuissa vaan on onnistunut luomaan elävän ja hengittävän Warhammer-universumin jonka sisäinen logiikka pitää lukijan sekä otteessaan että syöksymässä mukana bunkkerista toiseen. Siinä sivussa mies on onnistunut pyöräyttämään Eisenhorn- ja Ravenor-sarjat samaan muottiin jotka nekin kannattaa ehdottomasti tsekata - kummatkin saa nykyisen Games Workshop-julkaisupolitiikan mukaisesti lähes tuhatsivuisina kokoelmajärkäleinä. Mutta Ibram Gaunt komentaa yhä komeimmin.

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim dark future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.loading

Otsikot

The Lighthouse Painting

Second Quest

Off-Peak

Night Shift

Ilmainen Internet Arcade

Mass Effect: Paragon Lost

Komea Borderlands-kokoelma

Plug & Play

Vanhojen pelien surullisuus

Höme Improvisåtion

Star Wars: Dark Forces

Devs Play

Star Wars: X-Wing Miniatures Game - minialusten avaruussotaa

Moving Stories

Mega Man 1-9: Super Turbo Remix

Dobble - hoksottimien kilpajuoksu

Ultima 0: Akalabeth

Corto Maltesen ensiesiintyminen

Lionheadin luonnoskirja

Pelimusiikin aarrearkku

The Crew - erämaan kutsu

Oodi odottamiselle

Sivilisaation optimointia Nations-lautapelissä

Pelikoneiden sietämätön rumuus

Liberté, égalité, fraternité: Assassin's Creed Unity

Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Älä liiku!

Borderlands: The Pre-Sequel - letkeää tiimiräiskintää

Civilization: Beyond Earth

Timantit ovat ikuisia

Love Letter - rakkauskirjeitä prinsessalle

Muumit Rivieralla

Olipa kerran elämä

Nörtin kymmenen parasta

Uusretro tulee, oletko valmis?

Angry Video Game Nerd: The Movie

KO2PC

Pelimusiikki ennen ja nyt

Rakkaudesta pelimuistoihin

Kaikki alkoi pingiksestä

MouseCraft-älypeli panee rotat ruotuun

Kiilteleviä animetissejä: Sakura Spirit

Minä, mainostaja

Kaunis luotihelvettiräiskintä: Danmaku Unlimited 2

Retrotyylillä leikittelevää 2D-räiskintää: Luftrausers

Lautapelipöydällä Camel Cup -uutuus

Trials Fusion

Grand Theft Anonymous

Sanahyökkäys

Pelimieshahmot

Soturin palkka

Caballerojen koitokset

Polte sielussain

Massayksinpelit

Suunnitelmataloutta

Pohjolan Lapsukset

Eläköön kyynärpäätaktiikka!

Lordien juonet

Autopornoa

Veritrippi

Sininen ja valkoinen pelihistoria

Kissat vastaan vampyyrit

Maailmojen sota

Hassut hurjat hirviöt

Varas tuli, varasteli

Synnin pesä

Tietäjien taistelu

Tiimipelit - osa 3: Ghost Stories

Tiimipelit - osa 2: Pandemic

Tiimipelit - osa 1: Battlestar Galactica

Muoviukot saarnaavat luovuutta taviksille

Taitovisailut

Gaunt’s Ghosts - karskeuden kuninkuusluokka

Robottirallia

Vampyyrilinnan täysremontti

Nörttihuumoria elämässä eksyneille

Robottilogiikkaa

Bittiavaruuden sankarit

Insinöörin Odysseia kohti onnea

Lautapelilahjat - osa 3

Lentävä tappajahai

Linkki nuoruuteen

Lautapelilahjat - osa 2

Nainen joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi

Lautapelilahjat - osa 1

Megadrive-retro, osa 2

Knizian hitit - osa 3: Aavikon karavaanit

Ruotsalaiset kaivosmiehet

Omstart! Improvisoi!

Xcom: Enemy Within

Hobitin aika

Knizian hitit - osa 2: Samurai

Langenneen enkelin dramatiikka

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 2: Modernia veripalttua

Tunarimaailmanloppu on lähellä

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 1: Muinaiset verikarkelot

Knizian hitit - osa 1: Tigris & Euphrates

Terveisiä täältä etelästä!

Loogisesti ruutua ruudun perään

Megadrive-retro, osa 1