Ilmainen Internet Arcade
Vanhat arcadepelit ovat vaarassa kadota historian hämäriin sitä mukaa, kun niitä pyörittävä, usein pitkälle erikoistunut tekniikka hapertuu ja hajoaa. Onneksi osa alan harrastajista ja -keräilijöistä pelastaa arcadepelejä muinaisten masiinojen ROM-piireiltä. Kun bitit on kerätty, tarvitaan "vain" arcaderaudan emulaatio ja taas mennään. Emulointi vaatii aina jonkin verran viitseliäisyyttä, asentamista ja säätöä, minkä takia se ei ole koskaan ollut jokajonnen viihdettä. Muun muassa nettisivuja tallentavan Internet Archiven ilmainen Internet Arcade poistaa osaamisesteen arcadepelien emuloinnista: sivuston yli 900, kyllä, yli 900, arcadepeliä toimivat suoraan selaimella!
Internet Arcaden emulaatiot perustuvat JSMESS:n, jonka geenit ovat peräisin MAME:sta (Multiple Arcade Machine Emulator) ja MESS:stä (Multi Emulator Super System). Jos Javascript on päällä, melkein mikä tahansa moderni nettiselain, kuten Chrome, kelpaa pelaamiseen. Ylläpitäjän mukaan Firefox pyörittää nettiarcaden pelejä noin 20% nopeammin kuin muut. JSMESS tunnistaa näppäimistön ja muutamia padeja, mutta näppiksenä esiintyvä kunnon arcadetikku on aina paras veto - X-Arcade-tilaus (shop.xgaming.com) vaan vetämään, toista tikkua et enää tarvitse.
Internet Arcade vaatii koneelta jonkin verran suorituskykyä, sillä selaimessa pyörivä Javascript-pohjainen emulaatio hukkaa konetehoa sen verran, että wanhaa amigamiestä hirvittää - helppous nielee suoritinsyklejä. Vain vanhin 80-luvun taitteen arcadekama rullaa varmuudella sujuvasti peruspuuseessa. Hyytyminen iskee etenkin koko ruudun kuvalla, jos pöydällä on vähän iäkkäämpää rautaa. Äänipuolella on eniten petraamisen varaa, sillä Webaudio API:n rutina ja paukkuminen häiritsee etenkin runsaasti musiikkia sisältävissä peleissä.
Suurin osa peleistä on mielenkiintoisia historian oppitunteja arcadeluolien villeiltä vuosilta 80-luvun alusta, joten pikselit ovat suuria, värit räikeitä ja pelit vaikeita. Pelejä isoilta julkaisijoilta, pieniltä julkaisijoilta ja julkaisijoilta, joista en ole koskaan kuullutkaan ja olen käpistellyt videopelejä sentään jo yli 35 vuotta mustavalkoisista Pong-kloonikoneista alkaen.
Jos haen pelattavaa vain noh, huvin vuoksi, suuntaan katseeni pääasiassa SHMUP-räiskintöihin, joiden parissa viihdyn edelleen ilman paksuja nostalgialaseja - R-Type II ja Arbalester maistuvat siinä missä uudemmatkin esitykset. Enemmän tai vähemmän abstraktit toimintapelit, kuten Pac-Mania versioiva Lady Bug, höhlä bändilisenssipeli Journey ja klassinen Commando maistuvat myös pidempään kuin tovin. Suurin osa Internet Arcaden peleistä ei tietenkään ollut ykkösketjun hitti edes muinoin ja etenkin ajelupelit, kuten Enduro Racer ja Out Run, ovat vanhentuneet rumasti.
900 pelin valikoima ei tietenkään ole mikään laatutarjotin, mutta kiinnostava se on. Arcadepelit ovat videopelejä puhtaimmillaan ja raaimmillaan - jos peli ei koukuta minuutissa, peli on menetetty. Osoitteessa archive.org/details/internetarcade toimiva helppokäyttöinen pelimiehen aarreaitta on ehdottomasti arvokas kulttuuriteko. Toivottavasti paikka pysyy pystyssä tulevaisuudessakin.
Petri Heikkinen