tutkain

tutkain

Lentävä tappajahai

En opi kerrasta, harvoin toisestakaan, joten kun aika oli tarpeeksi parantanut kahden aiemman Asylum-studion elokuvan sieluuni jättämät arvet, aloin jo pohtia seuraavan kuonaleffan katsomista. Tällä kertaa valinta oli harvinaisen helppo.

Saanen esitellä Sharknadon, Asylumin Syfy-kanavalle viime kesänä Jenkkilän haiviikon kunniaksi julkaistu toimintaspektaakkeli! Elokuva, jonka kannessa ainut teksti nimen ja päänäyttelijöiden lisäksi on "Enough said!" ei enempää esittelyjä vaadi.

Ei muuta kuin glögimuki kouraan ja leffa pyörimään. Varmuudeksi minulla on terästettä käden ulottuvilla, jos alkoholiton glögi ei riitä turruttamaan aistejani ruudulta kohta vyöryvän paskan edessä.

Heti alussa on vauhtia! Elokuva alkaa pieneltä, mutta selvästi hahmojen maneereista pääteltävästi pahalta hainpyyntialukselta. Kapteeni Santiagon ja epäilyttävän aasialaisen bisnesmiehen juttutuokio keskeytyy, kun he ajautuvat myrskyyn, ja lentävät hait hyökkäävät laivalle. Alle viisi minuuttia takana, ja katsahdan jo ensi kertaa salaiseen aseeseeni.

Nyt missasin jotain. Kesken hurjan haihyökkäyksen aasialainen mies pakenee rahoineen ja aloittaa tulitaistelun kapteeni Santiagon kanssa. Kenties hän syyttää kapteenia huonosta säästä. Minne hän luulee pakenevansa pienellä kalastuslaivalla?

Kapteeni ampuu bisnesmiestä jalkaan ja lentohai käy viimeistelemässä työn. Kapteeni näyttää kauhistuneelta ennen kuin joutuu itsekin hain kitaan.

Nopea leikkaus, ja ollaan aurinkorannalla, missä on vain kauniita ihmisia ja Ian Ziering. Beverly Hills 90210:sta tuttu pellavapää on fiksu mies, heti ensimmäisissä vuorosanoissaan hän huomioi aaltojen olevan epäluonnollisia. Se ei estä miestä kuitenkaan lähtemästä surffaamaan. Ei, sen tekee horisonttiin ilmestyvät tummat pilvet.

Baarineito bikineissä on huolestunut Ianista kuunnellessaan television toitottamaa säälähetystä Meksikon vesistöllä riehuvasta hurrikaanista. Vanhempi herrasmies tiskillä toteaa lakonisesti, ettei kannata huolestua. "Hän on paras tietämäni surffari. Minun jälkeeni." Toinen, pitkä katse Jameson-pulloon.

Baarineito ei suostu kertomaan vanhalle miehelle tarinaa hänen jalkansa kovin hain puremaa muistuttavasta arvesta. Heti kun herra kommentoi toivovansa hurrikaanin tappavan kaikki hait, on baarineito kuitenkin samaa mieltä. Toivottavasti arven mystinen alkuperä selviää elokuvassa, en kestä tätä jännitystä!

Takaisin rannalla, hengenpelastaja ei huomaa hailauman lähestyvän uimareita ennen kuin, enkä vitsaile, nilkan syvyisessä vedessä palloa heitellyt mies joutuu hain yllättämäksi. Miten? Miten helvetissä hai edes pääsisi niin matalaan veteen? Ilmeisesti elokuvan todellisuuden hait toimivat joillain toisilla luonnonlaeilla.

Koska "poistukaa vedestä" on kalifornialaisille uimareille käsittämätön termi, alkaa yksinkertaisen näköiset CGI-hait napsimaan rantaleijonia toisensa perään. Ianin kaveria puree hai, joten ensihoitaja juoksee ensimmäisenä hoitamaan tämän pientä haavaa. Samalla vähän matkan päässä mies huutaa ilman jalkaa.

Baarineito on Ianin työntekijä, mutta haluaisi olla myös vähän enemmän. Sitten selviää haiden olevan tavallista agressiivisempia ja hurrikaanin olevan ilmaston lämpiämisen syytä. Pidän siitä, että tarinaa kuljetetaan kiehtovan salaperäisesti ja vähäeleisesti. Eiku...

Ian soittaa ex-vaimolleen, Tara Reidille, varmistaakseen että tämä on tyttärineen turvassa. Tara ei usko Ianin varoituksia lähestyvästä hurrikaanista, vaan epäilee tämän haluavan viettää aikaa tyttärensä kanssa. That's it, glögin sekaan lorahti tilkka Jamesonia.

Iania vituttaa, joten hän käskee kaikkia baarinsa asiakkaita kotiin. Baarin ikkunasta näkyy myrsky, mutta kaukaa otetuissa maisemakuvissa paistaa aurinko. Kunnes yhdessä maisemakuvassa yksi ruma CGI-aalto lyö rantabaarin seinään. Ja sen mukana baarin sisään lentää hai joka syö asiakkaan. Baarineito kuitenkin tappaa hain lävistämällä tämän biljardikepillä.

Sankarnelikko, eli Ian, Baarineito, Ianin Kaveri ja vanhempi herrasmies, joka saa nyt nimekseen Juoppo, varustavat itsensä ja lähtevät baarista. Kaveri ottaa pesäpallomailan, Baarineito haulikon, Ian pistoolin ja Juoppo baarijakkaran.

Aseille tulee heti rannalla käyttöä, kun aallon heittämä hai lentää aivan Baarineidon viereen. Haulikkoa hän ei osaakaan käyttää niin kätevästi kuin biljardikeppiä, joten Juopon täytyy tulla hätiin ja lyödä haita baarijakkarallaan. "Don't you ever make fun of my stool again."

Rannan maailmanpyörä irtoaa paikaltaan ja lähtee päähahmojen ja muiden baarista pakenijoiden perään. Tämähän on kuin Prometheuksen pahamaineinen avaruusaluksen pakenemiskohtaus, sillä erotuksella, että tämän elokuvan juonessa on enemmän järkeä.

Sankarnelikko lähtee Beverly Hillsiin pelastamaan Ianin ex-perhettä. Hurjana käänteenä merivesi nousee niin korkealle, että hait uivat jo kaduilla. Yksi terästys ei ollut tarpeeksi, ei todellakaan.

Matkalla sankarit jäävät auttamaan uusavuttomia ihmisiä, jotka eivät omin neuvoinensa ymmärrä kiivetä korkeammalle. Juoppo hajoittaa naisen auton ikkunan luottojakkarallaan, jotta nainen saa koiransa autosta. Se siitä juoposta, sillä pelastusoperaation takia hän jää hain hampaisiin.

Sankarkolmikko pääsee Taran talolle, mutta tämä ei halua päästää heitä sisään. Hän muuttaa mielensä, kun läheisestä kaivosta lentää hai, jonka Baarineito ampuu viime hetkellä.

Taran uusi ylimielinen poikaystävä ei halua päästää Taraa ja teini-ikäistä Tytärtä Ianin matkaan, mutta jahka Baarineito mainitsee heidän uima-altaassaan olevan hain, poikaystävä menee ikkunaan katsomaan. Tiedät kyllä, miten poikaystävän käy.

Selviää, että Ianilla on myös Poika, jota sankarviisikko seuraavaksi lähtee hakemaan. Matkalla he pelastavat bussillisen koululaisia ja heitä kaitseneen aikuisen, kunnes joutuvat väistelemään myrskyn lennättämiä HOLLYWOOD-kyltin kirjaimia. Koululaisten kaitsija jää yhden kirjaimen alle, lausuttuaan maagiset sanat "My momma always told me Hollywood would kill me." Elokuvan huumorintaju tekee kipeää.

Matka jatkuu, kunnes hai tippuu sankarviisikon auton katolle ja puree katon auki. Sen jälkeen auto räjähtää spontaanisti, joten vähemmästäkin on mieli maassa, ja sankarviisikko suuntaa viinakauppaan.

Viinakaupan myyjä selittää outoja hallitussalaliittojaan säiden hallitsemisesta, mutta Kaveri tajuaa, että viinakaupan naapurissa on autokauppa. Ja sankarviisikko jatkaa matkaansa Hummerilla.

Jos alla on Hummeri, niin sitten myös painetaan kaasupoljinta. Ne ainoat poliisit lähistöllä lähtevät tietenkin perään, mutta se, miten hurja takaa-ajo on kuvattu, on ennätystyperää. Kuvausryhmä on selvästi kiertänyt Los Angelesia etsien poliiseja pillit päällä ja lisänneet ruman CGI-Hummerin poliisiauton eteen. Ei saatanan saatana.

Sankarviisikko pääsee pakoon hurjasta ja juonen kannalta hurjan tärkeästä takaa-ajosta Hummerin kätevän turbo-napin avulla, ja pääsevat lentokoululle, missä Pojan pitäisi olla. Samalla hainadot, tornadot, jotka ovat täynnä haita, lähestyvät sankareidemme sijaintia.

Arghblrghörghargh! Poika löytyy, mutta sen sijaan että sankarkuusikko lähtisi huishelvettiin hainadojen tieltä, he "jäävät taistelemaan". Läheisestä rautakaupasta löytyy tehokkaita haiden ja tornadojen torjumismenetelmiä, kuten moottorisahoja ja propaanitölkkejä. Propaanitölkeistä kun saa pommeja, jotka voi heittää tornadon sisään. Sillä "tornado syntyy kun kylmä ja kuuma ilma kohtaavat. Räjähdys saattaa rauhoittaa tilanteen." Tiedän, että sanoin sen jo kerran, mutta toistamiseen: Arghblrghörghargh!

Suunnitelma on simppeli: Poika osaa lentää helikopteria, joten sankarkuusikko pelastaa Los Angelesin heittelemällä kotikutoiset pommit tornadoihin. Jos se ei toimi, niin Kaveri ajaa Hummerin, jossa on vielä isompi pommi, tornadon keskelle. Aw geez, tuleekohan sitä tapahtumaan leffan aikana?

Poika ja Baarineito nousevat helikopteriin, Kaveri ajaa Hummerilla veks ja Ian, Tara sekä Tytär jäävät aseineen seisomaan keskelle pihaa. Miksi? Tiedän, tuota kysymystä ei pitäisi kysyä Asylumin leffoissa, mutta nyt on pakko. Mikseivät he mene suojaan?

Noh, ainakin pommisuunnitelma tuntuu sujuvan yllättävän hyvin. Kaksi kolmesta tornadosta saadaan taltutettua, mutta ei ennen, kuin hai tippuu hummeria varustaneen Kaverin niskaan. Järkyttynyt Ian perheineen lähtee puolustamaan läheistä vanhainkotia ja räjäyttää sen uima-altaan. Siis kaataa bensaa uima-altaaseen ja heittää tulitikun perään, koska sinne tippui hai. Ja sitten se räjähti. Ja minä toistan päässäni, että enää kymmenen minuuttia jäljellä. Kymmenen pitkää minuuttia.

Kolmas hainado on kuitenkin kaikista isoin, ja propaanipommi ei enää tehoakaan siihen. Älyn jättiläiset ottivan vain kolme pommia mukaan hulilupteriinsa ja joutuvat sen takia palaamaan kentälle. Matkalla hai tarttuu helikopteriin. Baarineito yrittää puukottaa sitä, mutta tippuu kopterista suoraan toisen, isomman hain kitaan.

Pojan saavuttua maahan Ian päättää hoitaa homman loppuun: hän hyppää Hummeriin. Ian sytyttää pommin ja painaa Hummerin turbo-nappia, mutta hyppää pois autosta ennen kuin se saavuttaa tornadon. Pommi räjähtää, tornado taintuu ja sadoittain haita tippuu ympäri Los Angelesia.

Yksi on osumassa Tyttäreen, mutta putoavaa haita nopeammin liikkuva Ian on taas paikalla, työntää Tyttären sivuun ja hyppää moottorisaha edellä hain suuhun. Sitten hän sahaa tiensä hain vatsasta ulos ja repii mukanaan Baarineidon. Pikaihastuksen kehittänyt Poika näkee sen tilaisuutena päästä pussailemaan ja on heti tarjoamassa tekohengitystä.

Poika ja Baarineito söpistelevät, Tara pussaa Iania ja lopputekstit alkavat rullata. Sharknado oli... paras tähän asti näkemistäni Asylumin leffoista. Siis ihan helvetin paska ja pitkäveteinen tämäkin oli, muttei niin sielua syövän kuvottava kuin Nazis at the Center of the Earth tai Clash of the Empires. Sharknadossa sentään tuntui, että kaikki olivat leffan tyhmyydessä mukana. Kaikki tiesivät, että paskaa tässä tehdään, mutta yritetään tehdä se edes viihdyttävästi.

Asylumin leffat ovat oma taiteenmuotonsa. Se, että joku on ollut tarpeeksi fiksu tehdäkseen omaisuutensa yksinkertaisesti huonoilla leffoilla, on kunnioitettavaa. Hmm, onnistuisikohan sama Suomessa?

Eikun ai niin, suomalainen elokuvateollisuus on tehnyt sen jo ihan itse.

Juho Penttilä

Mainos


Sharknado trailer

loading

Otsikot

The Lighthouse Painting

Second Quest

Off-Peak

Night Shift

Ilmainen Internet Arcade

Mass Effect: Paragon Lost

Komea Borderlands-kokoelma

Plug & Play

Vanhojen pelien surullisuus

Höme Improvisåtion

Star Wars: Dark Forces

Devs Play

Star Wars: X-Wing Miniatures Game - minialusten avaruussotaa

Moving Stories

Mega Man 1-9: Super Turbo Remix

Dobble - hoksottimien kilpajuoksu

Ultima 0: Akalabeth

Corto Maltesen ensiesiintyminen

Lionheadin luonnoskirja

Pelimusiikin aarrearkku

The Crew - erämaan kutsu

Oodi odottamiselle

Sivilisaation optimointia Nations-lautapelissä

Pelikoneiden sietämätön rumuus

Liberté, égalité, fraternité: Assassin's Creed Unity

Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Älä liiku!

Borderlands: The Pre-Sequel - letkeää tiimiräiskintää

Civilization: Beyond Earth

Timantit ovat ikuisia

Love Letter - rakkauskirjeitä prinsessalle

Muumit Rivieralla

Olipa kerran elämä

Nörtin kymmenen parasta

Uusretro tulee, oletko valmis?

Angry Video Game Nerd: The Movie

KO2PC

Pelimusiikki ennen ja nyt

Rakkaudesta pelimuistoihin

Kaikki alkoi pingiksestä

MouseCraft-älypeli panee rotat ruotuun

Kiilteleviä animetissejä: Sakura Spirit

Minä, mainostaja

Kaunis luotihelvettiräiskintä: Danmaku Unlimited 2

Retrotyylillä leikittelevää 2D-räiskintää: Luftrausers

Lautapelipöydällä Camel Cup -uutuus

Trials Fusion

Grand Theft Anonymous

Sanahyökkäys

Pelimieshahmot

Soturin palkka

Caballerojen koitokset

Polte sielussain

Massayksinpelit

Suunnitelmataloutta

Pohjolan Lapsukset

Eläköön kyynärpäätaktiikka!

Lordien juonet

Autopornoa

Veritrippi

Sininen ja valkoinen pelihistoria

Kissat vastaan vampyyrit

Maailmojen sota

Hassut hurjat hirviöt

Varas tuli, varasteli

Synnin pesä

Tietäjien taistelu

Tiimipelit - osa 3: Ghost Stories

Tiimipelit - osa 2: Pandemic

Tiimipelit - osa 1: Battlestar Galactica

Muoviukot saarnaavat luovuutta taviksille

Taitovisailut

Gaunt’s Ghosts - karskeuden kuninkuusluokka

Robottirallia

Vampyyrilinnan täysremontti

Nörttihuumoria elämässä eksyneille

Robottilogiikkaa

Bittiavaruuden sankarit

Insinöörin Odysseia kohti onnea

Lautapelilahjat - osa 3

Lentävä tappajahai

Linkki nuoruuteen

Lautapelilahjat - osa 2

Nainen joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi

Lautapelilahjat - osa 1

Megadrive-retro, osa 2

Knizian hitit - osa 3: Aavikon karavaanit

Ruotsalaiset kaivosmiehet

Omstart! Improvisoi!

Xcom: Enemy Within

Hobitin aika

Knizian hitit - osa 2: Samurai

Langenneen enkelin dramatiikka

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 2: Modernia veripalttua

Tunarimaailmanloppu on lähellä

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 1: Muinaiset verikarkelot

Knizian hitit - osa 1: Tigris & Euphrates

Terveisiä täältä etelästä!

Loogisesti ruutua ruudun perään

Megadrive-retro, osa 1