Mikä ihmeen GTA?
Viides Grand Theft Auto purjehti keskisormi pystyssä pelikauppojen hyllyille ja pani kerrasta uusiksi kaikki myyntiennätykset. Vuoden kovimman pelijulkaisun vanavedessä kauppoihin rantautuu myös Grand Theft Pokkari, kun pelikirjallisuuteen keskittyvän Fobosin ensimmäinen kustanne tuo getarimiesten iloksi David Kushnerin alkuperäisteoksen suomennoksen. Bandiittien nousu ja uho -kirja kertoo maailman kovimman pelibrändin tarinan.
David Kushnerin edellinen opus Masters of Doom keskittyi kertomaan id Softwaren historian. GTA-historiikki pyrkii samaan, mutta suurin huomio keskittyy pelisarjan nostattamiin kohuihin. Varsinaisiksi päähenkilöiksi tarinassa nousevat Rockstarin nokkamies Sam Houser ja videopelipahuutta vastaan taisteleva lakimies Jack Thompson.
Erityisesti koko maailmaa puhuttanut Hot Coffee -seksiminipelikohu käydään läpi yksityiskohtaisesti ja Kushner kertoo myös, miten se vaikutti Rockstarin työntekijöihin. Tapauksesta välittyy myös Houserin jääräpäinen asenne ja suoranainen kiihko rajojen rikkomiseen.
Sisällöllisesti GTA-historiikki jää Kushnerin Doom-kirjan jalkoihin, sillä varsinaiseen pelinkehitykseen keskitytään ikävän vähän. Esimerkiksi GTA-sarjan mainion musiikkiraidan kasaamisesta olisi lukenut laajemminkin, nyt koko hoito kuitataan pakettiin ikävän vauhdikkaasti. Onneksi tarina pitää pihdeissään suomennoksen satunnaisesta kompastelusta huolimatta. Teksti on vetävää ja alkuun päästyään kirjaa on hankala laskea käsistä.
Suomennos on hoidettu pääosin mallikkaasti, joskin Timo Hautalan tekstistä näkyy ikävän usein, että kiire on ollut vieraana. Kushnerin kirjoitustapa on tosin varsin paisutteleva, eikä sitä ole kovin helppoa vääntää härmäläiseen muottiin. Suomennos kompastelee myös termistön kanssa paikoin, mutta verrattuna esimerkiksi Steve Jobsin elämänkertaan Hautalan suoritus ei nosta kulmakarvoja kuin satunnaisesti.
Kokonaisuutena Bandiittien nousu ja uho on mainio avaus kotokieliselle pelikirjallisuudelle, vaikka pienet kompastelut hieman nakertavatkin kokonaisuutta. Kushnerin tuotannosta Masters of Doom olisi ollut parempi vaihtoehto Fobosin lähtölaukaukseksi, mutta viidennen GTA-pelin mukanaantuoma markkinointinoste helpottaa pienen kustantamon liikkeellelähtöä.
Vaikka kirja ei aivan satasella iskekään, Rockstarin ja Grand Theft Auton tarina on ehdottomasti ansainnut päästä kansien väliin. Meille suomalaisille tällainen tietokirjallisuus on harvinaista herkkua, jonka tarjonnan soisi lisääntyvän.
Juho Kuorikoski