tutkain

tutkain

Omenaherkkua kabinetin kätköistä

Ulkohuussin kokoiselle arcade-kabinetille on olemassa vaihtoehto. Aprillipilana taipaleensa aloittanut iCade muuttaa iPadin peliluolavehkeiden kääpiöversioksi. Täppäri asetetaan linnunpöntön kokoisen pelipömpelin näytöksi, mutta ruudun tökkimisen sijaan pelitapahtumia komennetaan autenttisen arcade-tikun ja kahdeksan painikkeen välityksellä.

Hienoinkin lisäohjain on hyödytön, ellei sille ole pelitukea.

Thinkgeek.com-sivusto julkaisi ensimmäiset kuvat iCadesta aprillipäivänä 2009. Monet lehdet ja verkkosivustot nielivät syötin koukkuineen. Muutamat kotimaiset sanomalehdetkin uutisoivat iCadesta, vaikka kyseessä oli pelkkä pila. Menin itsekin halpaan.

Pieni pelikabinettipila herätti niin paljon säpinää verkossa, että laite päätettiin tuoda markkinoille aikuisten oikeasti. Alle sadalla eurolla työhuoneeseen voi nyt hankkia ripauksen aitoa uusretroa.

MDF-levystä valmistettu kabinetti toimitetaan Ikea-teesien mukaisesti osissa. Kasattu tuote on jämerä, mutta kevyt. Pönttö on sen verran raskas, että se pysyy paikoillaan kiihkeissäkin pelisessioissa.

Mainos

Ohjainpuolelta ei löydy nipotettavaa, sillä tuntuma on tikussa ja napeissa kohdallaan. Kahdeksansuuntainen ilotikku naksuu aivan kuin isommissa esikuvissaan ja nappeja saa hakata sydämensä kyllyydestä ilman pelkoa niiden vaurioittamisesta. pömpeli on tosin sen kokoinen, että turhautumisen yllättäessä se on helposti palasina. Onneksi perinteisen omppurahastuksesta poiketen laite ei syö kolikoita toimiakseen.

Hyvästit verkkovirralle

Luppoaikanaan kabinetti toimisi erinomaisena lataustelakkana iPadille, mutta insinöörit ovat päättäneet toisin. Joikka ja painikkeet toimivat paristoilla, yhteys täppäriin hoidetaan bluetoothin kautta. Latauskaapeli iPadille pitää kuljettaa hieman hankalasti läystäkkeelle tarkoitetun tukihahlon välistä, mikäli täppäriään haluaa ladata pelihetkien lomassa.

Ratkaisu on melko erikoinen, sillä kokonsa puolesta laitetta ei roudata mukana. Patterit olisi kannattanut korvata sähköjohdolla ja pidikkeen tyhjä reikä Applen telakkaliittimellä. Patterit onneksi kestävät pitkään, mutta satkun hintalapulla luulisi saavansa jo verkkovirtaa.

Pömpelin käyttöönotto on helppoa. Seinät ruuvataan kasaan, patterit sisuksiin ja painetaan jotain napeista, jolloin iCade siirtyy parinmuodostustilaan. Tämän jäljeen iPadista kytketään bluetooth päälle ja liitetään iCade laitepariksi. Ennen parisuhteen solmimista iPad antaa pin-koodin, joka pitää syöttää kabinetin ohjaimia tökkimällä. Nappien numeroarvot löytyvät iCaden manuaalista.

Puutteineenkin iCade on valloittava keksintö, jonka virallinen pelituki on vielä lastenkengissään. Jos kokeilunhalua riittää, epävirallisten emulaattoreiden avulla pömpeli on mitä mainioin aikakapseli nuoruuden pelihetkiin.

Vapaudu vankilasta

Hienoinkin lisäohjain on hyödytön, ellei sille ole pelitukea. Tapaus iCade on kaksiteräinen miekka. AppStoren julkaisuissa tuki löytyy ainoastaan Atarin Greatest Hits -pelistä, jonka tarjonta kattaa pienen osan pelaamisen esihistoriaa. Asteroidsissa ja muissa tuon ajan helmissa ohjain toimii kuin ajatus, mutta näin kalliille lisälaitteelle soisi olevan muutakin pelattavaa. Retroharrastajan kannattaa siis ryhtyä murtohommiin.

Jailbreikatulle iPadille on tehty oma porttaus MAME:sta. iMAME4all on iPadille optimoitu versio kaikkien tuntemasta emulaattorijätistä ja uusin versio sisältää tuoen myös iCadelle. AppStoresta MAMEa on turha etsiä, sillä tätä softaa varten täppäriin on asennettava Cydia.

Jailbreikkaaminen ei mitätöi takuuta, mutta jos tähän hommaan ryhtyy, iPadin sisuksista kannattaa varmuuden vuoksi tehdä varmuuskopio iTunesiin. Jailbreikkaamisella mahdollistetaan kolmannen osapuolen ohjelmien asentaminen iPadiin. Omenalaitteelle on saatavilla esimerkiksi liuta toimivia emulaattoreita, mutta ilman putkapakoa niiden asentaminen ei onnistu.

Omenalaitteiden jailbreikkaaminen on veteen piirretty viiva, joten ohjeet tätä hommaa varten on etsittävä muualta. Nokkelalle googlaajalle tämä tuskin tuottaa ongelmia

Pelit vehkeeseen

Jotta homma ei menisi omenamaisen helpoksi, pelien siirtämisestä jailbreikattuun laitteeseen on tehty melkoista salatiedettä. Hommaan tarvitaan iPadin lisäksi tietokone ja molemmat laitteet on saatava samaan langattomaan verkkoon. Tiedostojen siirtämiseen käytetään SSH-pääteohjelmaa. Windows-miehet käyttävät WinSCP:tä, me Mac-sankarit CyberDuckia. Molemmat ohjelmat ovat ilmaisia.

Täppärin IP-osoitetta tarvitaan myös. Se löytyy iPadin asetuksista, langattoman verkon nimen vieressä sijaitsevaa sinistä painiketta näpäyttämällä. Kummallakin siirto-ohjelmalla luodaan seuraavaksi uusi yhteys.

Protokollaksi määritellään WinSCP:llä SCP, Hostname on iPadin IP-osoite, käyttäjätunnus root ja salasana alpine. Cyberduckilla homma hoituu samalla tavalla, mutta protokollaksi valitaan SFTP. Kun yhteys on muodostettu, iPadin sisuksiin voi sulloa tavaraa kuin normaalille ftp-palvelimelle. Rom-tiedostot tiputetaan kansioon /var/mobile/Media/ROMs/iMAME4all/roms.

Jotta homma ei menisi liian helpoksi, kahdelle kansiolle on vielä myönnettävä erikseen kirjoitusoikeudet, jotta MAME:n asetukset tallentuvat. Oikeudet annetaan yhteysohjelman kautta komennolla chmod -R 777 /var/mobile/Media/ROMs/iMAME4all ja chmod -R 777 /Applications/iMAME4all.app. Sekä WinSCP että Cyberduck mahdollistavat komentojen antamisen, joten Puttya tai muuta vastaavaa komentorivipohjaista yhteysohjelmaa ei ole tarpeen opetella erikseen.

Kun tämä jumppa on saatu päätökseen, on aika tarttua MAME:en. Kabinetin kanssa kannattaa käyttää näyttötilana portraitia ja kuvasuhteena full screenia. MAME tunnistaa iCaden, joten kosketusnäyttönappulat katoavat ruudulta pelitilanteiden käynnistyessä. Rom-tiedostojen kopiontivaroituksen aikana pyydetään kirjoittamaan OK, mutta peliin pääsemiskeksi riittää, että joikkaa kiertää kokonaisen kierroksen.

Emulaattoriavustetulla retroretkellä tekeminen ei ihan heti lopu kesken, sillä iMAME4allin yhteensopivuuslistalla on tällä hetkellä yli 2000 kolikkopelivanhusta. Kaikki eivät tietenkään ole pelattavia, mutta esimerkiksi New Zealand Story, Gyruss ja Ghosts'n'Goblins toimivat pikkuruudun ja autenttisten kontrollien avittamana kerrassaan erinomaisesti.

Pelimiehen eväät jäävät virallisiin julkaisukanaviin turvauduttaessa varsin laihoiksi, vaikka Ion sivustoillaan lupaileekin pelituen olevan tulossa jopa satoihin peleihin. Jos iCadesta haluaa saada juuri nyt, Jailbreak ja iMAME4all ovat paras vaihtoehto. Tämä on sääli, sillä minä maksaisin mielelläni käypää rahaa MAME:n mahdollistamasta pelitarjonnasta.

Juho Kuorikoskiloading

Otsikot

The Lighthouse Painting

Second Quest

Off-Peak

Night Shift

Ilmainen Internet Arcade

Mass Effect: Paragon Lost

Komea Borderlands-kokoelma

Plug & Play

Vanhojen pelien surullisuus

Höme Improvisåtion

Star Wars: Dark Forces

Devs Play

Star Wars: X-Wing Miniatures Game - minialusten avaruussotaa

Moving Stories

Mega Man 1-9: Super Turbo Remix

Dobble - hoksottimien kilpajuoksu

Ultima 0: Akalabeth

Corto Maltesen ensiesiintyminen

Lionheadin luonnoskirja

Pelimusiikin aarrearkku

The Crew - erämaan kutsu

Oodi odottamiselle

Sivilisaation optimointia Nations-lautapelissä

Pelikoneiden sietämätön rumuus

Liberté, égalité, fraternité: Assassin's Creed Unity

Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Älä liiku!

Borderlands: The Pre-Sequel - letkeää tiimiräiskintää

Civilization: Beyond Earth

Timantit ovat ikuisia

Love Letter - rakkauskirjeitä prinsessalle

Muumit Rivieralla

Olipa kerran elämä

Nörtin kymmenen parasta

Uusretro tulee, oletko valmis?

Angry Video Game Nerd: The Movie

KO2PC

Pelimusiikki ennen ja nyt

Rakkaudesta pelimuistoihin

Kaikki alkoi pingiksestä

MouseCraft-älypeli panee rotat ruotuun

Kiilteleviä animetissejä: Sakura Spirit

Minä, mainostaja

Kaunis luotihelvettiräiskintä: Danmaku Unlimited 2

Retrotyylillä leikittelevää 2D-räiskintää: Luftrausers

Lautapelipöydällä Camel Cup -uutuus

Trials Fusion

Grand Theft Anonymous

Sanahyökkäys

Pelimieshahmot

Soturin palkka

Caballerojen koitokset

Polte sielussain

Massayksinpelit

Suunnitelmataloutta

Pohjolan Lapsukset

Eläköön kyynärpäätaktiikka!

Lordien juonet

Autopornoa

Veritrippi

Sininen ja valkoinen pelihistoria

Kissat vastaan vampyyrit

Maailmojen sota

Hassut hurjat hirviöt

Varas tuli, varasteli

Synnin pesä

Tietäjien taistelu

Tiimipelit - osa 3: Ghost Stories

Tiimipelit - osa 2: Pandemic

Tiimipelit - osa 1: Battlestar Galactica

Muoviukot saarnaavat luovuutta taviksille

Taitovisailut

Gaunt’s Ghosts - karskeuden kuninkuusluokka

Robottirallia

Vampyyrilinnan täysremontti

Nörttihuumoria elämässä eksyneille

Robottilogiikkaa

Bittiavaruuden sankarit

Insinöörin Odysseia kohti onnea

Lautapelilahjat - osa 3

Lentävä tappajahai

Linkki nuoruuteen

Lautapelilahjat - osa 2

Nainen joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi

Lautapelilahjat - osa 1

Megadrive-retro, osa 2

Knizian hitit - osa 3: Aavikon karavaanit

Ruotsalaiset kaivosmiehet

Omstart! Improvisoi!

Xcom: Enemy Within

Hobitin aika

Knizian hitit - osa 2: Samurai

Langenneen enkelin dramatiikka

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 2: Modernia veripalttua

Tunarimaailmanloppu on lähellä

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 1: Muinaiset verikarkelot

Knizian hitit - osa 1: Tigris & Euphrates

Terveisiä täältä etelästä!

Loogisesti ruutua ruudun perään

Megadrive-retro, osa 1