tutkain

tutkain

Taitovisailut

Peliharrastajat ja tietovisailut hylkivät usein toisiaan voimakkaasti, mutta niiden yhdistäminen ei ole mahdotonta. Visailuistuntoa viritellessä kannattaa suosiolla unohtaa Trivial Pursuit, sillä se pursuitlee useimpien pelimiesten korvista ulos tuurielementtiensä takia. Tiedolla tai tuurilla, Sano suoraan! ja Timeline ovat vahvasti peleiltä maistuvaa visailua, sillä niissä pärjää myös nokkeluudella ja hyvillä arvauksilla, vaikka tieto on edelleen voittajan varmin tuki ja turva.

Tiedolla tai tuurilla

Dominic Crapuchettesin Tiedolla tai Tuurilla (Wits & Wagers) piristää perinteistä visailua näppärällä vedonlyönnillä. Sataa seitsemän kysymyksen korttia seuraa nippu tyhjiä vastauslätkiä, kankainen vedonlyöntimatto, kookkaita muovisia pokerikolikoita ja 30 sekunnin tiimalasi.

Kaikkiin kysymyksiin on jokin numeerinen vastaus, joka kirjoitetaan muilta salassa kiiltävälle pahviplakaatille vesiliukoisella tussilla - vastaukset pyyhitään pois vaikka talouspaperilla. Kysymykset ovat kuinka monta päivää Merkuriukselta kestää pyörähtää akselinsa ympäri tai minä vuonna Super Mario Bros. julkaistiin ensimmäisen kerran -tyylisiä, joihin harva tietää täysin oikeaa vastausta. Pohtimiseen on aikaa vain 30 sekuntia, joten huomaamaton kännygooglaaminen ei onnistu.

Vastaukset paljastetaan vedonlyöntialueella ja ne laitetaan suuruusjärjestykseen, jonka jälkeen niiden oikeaan osumisesta lyödään vetoa kahdella laatalla. Aikaa vedonlyöntiin on puoli minuuttia ja parhaat paukut yritetään kohdistaa siihen vastaukseen, joka on lähinnä oikeaa, mutta ei mene sen yli. Vastauksen suuruudesta riippuen voittokertoimet vaihtelevat välillä 2:1 - 6:1.

Oikeaan vastaukseen tai lähimmäksi sitä osunut saa pienen könttäbonuksen, mutta visailun voitto jaetaan yleensä oikeaan osuneilla all in -vedoilla. Voitto ilman ainuttakaan oikeaa vastausta on täysin mahdollista. Hyvä yleistieto auttaa toki viimeistään vedonlyöntivaiheessa, kun vastausten skaala on selvillä. Seitsemän kysymyksen ja vedonlyöntikierroksen jälkeen katsotaan, kenellä on eniten muovirahaa.

Aikarajojen myötä miellyttävän nopeatempoinen Tiedolla tai Tuurilla on parhaimmillaan 5-7 pelaajalla, jolloin vedonlyöntivaihtoehtoja on riittävästi. Uskallan luvata, että mukavan uhkapelimäinen Tiedolla tai tuurilla uppoaa niillekin, jotka ovat polttaneet näppinsä triviaalissa spruitsissa.

Sano suoraan!

Sano suoraan! (Say Anything) boostaa visailua Tiedolla & tuurilla -pelin tapaan vedonlyönnillä - ei ihme, sillä pelin ovat suunnitelleet Crapuchettes ja Satish Pillalamarri. Sadan kysymyskortin ohella käytetään suuria vastauspuhekuplia ja oktagonin muotoista Select-o-Matic -vastauksen valitsinta. Sano suoraan! -mittelöissä ei pärjätä yleistiedolla, vaan vastustajien tuntemuksella. Kysyjä valitsee mikä on kaikkien aikojen paras lelu tai mihin olisi hauskinta tuhlata loton jättipotti -tyyppisten kysymysten vastauksista oman suosikkinsa.

Vastaukset paljastetaan samaan aikaan ja kysyjä valkkaa valkkaa "oikean" vastauksen salaa Select-o-Maticin värillä - vastaajat saavat vapaasti mainostaa ja markkinoida omaa vaihtoehtoaan. Kun vastaus on valittu, siirrytään vedonlyöntiin: vastaajat yrittävät osua kahdella merkillään samaan vastaukseen kuin kysyjä. Select-o-Maticin väri paljastetaan ja kysyjä saa oikeaan osuneista vastauksista pisteitä, oikeaan osuneet vedonlyöjät saavat pisteen per laatta ja valitun vastauksen esittänyt pelaaja saa yhden bonuspisteen.

3-8 pelaajan Sano suoraan! -matseista irtoavat hyvät naurut, kun muut esittävät toinen toistaan villimpiä veikkauksia, jos asiasta ei ole mitään hajua. Sano suoraan! mukautuu hyvin peliporukan luonteeseeen - kysymykset ovat suhteellisen neutraaleja, mutta vastaukset saattavat käväistä huumorilla höystetyn asialinjan ohella enemmän tai vähemmän roisilla sektorilla.

Timeline

Frédéric Henryn Timelinessa asetetaan korteilla kuvattuja ihmiskunnan suuria keksintöjä aikajanalle. Timeline ei ole perinteisessä mielessä tietovisa, mutta rautainen yleistieto tasoittaa tietä voittoa kohti. Timelinen korteissa on keksinnön nimi, kuva ja keksimisvuosi - vuosiluku on vain kortin toisella puolella. Yksi keksintö valitaan aloituspisteeksi ja pelaajille jaetaan kourallinen keksintöjä vuosilukupuoli alaspäin.

Ensimmäinen pelaaja lätkäisee yhden keksinnön aloituskortin vasemmalle puolelle, jos se on sitä vanhempi ja oikealle puolelle, jos se on uudempi. Vähitellen keksinnöistä muodostuu rivi ja tehtävä vaikeutuu: aikajanalta pitää löytää oikea väli, joka voi olla vain muutamia vuosia, jos kyseessä on joku 1800-1900-luvun keksintö. Jos keksintö tungetaan väärään väliin, se heitetään syrjään ja pakasta vedetään tilalle uusi. Kiperimmät emmä tiiä -kortit kannattaa arpoa janalle ensin ja säästää varmat kortit lopetusliikkeiksi. Matsin voittaja pääsee korteistaan ensimmäisenä eroon.

Keksintökortteja on 220 kappaletta, joten niitä ei ihan heti opetella ulkoa. Ja jos opettelet, niin oletpahan ainakin oppinut hitusen historiaa. Helppotajuinen ja letkeästi etenevä Timeline sopii opettavaisen ulottuvuuden ansiosta todella hienosti myös kouluikäisille tenaville ja teineille. Opettavaisuus ei tällä kertaa tarkoita tylsää peliä - 10-15 minuuttia kestävä Timeline on mainio filleri mihin tahansa lautissessioon.

Petri Heikkinen

Mainos


loading

Otsikot

The Lighthouse Painting

Second Quest

Off-Peak

Night Shift

Ilmainen Internet Arcade

Mass Effect: Paragon Lost

Komea Borderlands-kokoelma

Plug & Play

Vanhojen pelien surullisuus

Höme Improvisåtion

Star Wars: Dark Forces

Devs Play

Star Wars: X-Wing Miniatures Game - minialusten avaruussotaa

Moving Stories

Mega Man 1-9: Super Turbo Remix

Dobble - hoksottimien kilpajuoksu

Ultima 0: Akalabeth

Corto Maltesen ensiesiintyminen

Lionheadin luonnoskirja

Pelimusiikin aarrearkku

The Crew - erämaan kutsu

Oodi odottamiselle

Sivilisaation optimointia Nations-lautapelissä

Pelikoneiden sietämätön rumuus

Liberté, égalité, fraternité: Assassin's Creed Unity

Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Älä liiku!

Borderlands: The Pre-Sequel - letkeää tiimiräiskintää

Civilization: Beyond Earth

Timantit ovat ikuisia

Love Letter - rakkauskirjeitä prinsessalle

Muumit Rivieralla

Olipa kerran elämä

Nörtin kymmenen parasta

Uusretro tulee, oletko valmis?

Angry Video Game Nerd: The Movie

KO2PC

Pelimusiikki ennen ja nyt

Rakkaudesta pelimuistoihin

Kaikki alkoi pingiksestä

MouseCraft-älypeli panee rotat ruotuun

Kiilteleviä animetissejä: Sakura Spirit

Minä, mainostaja

Kaunis luotihelvettiräiskintä: Danmaku Unlimited 2

Retrotyylillä leikittelevää 2D-räiskintää: Luftrausers

Lautapelipöydällä Camel Cup -uutuus

Trials Fusion

Grand Theft Anonymous

Sanahyökkäys

Pelimieshahmot

Soturin palkka

Caballerojen koitokset

Polte sielussain

Massayksinpelit

Suunnitelmataloutta

Pohjolan Lapsukset

Eläköön kyynärpäätaktiikka!

Lordien juonet

Autopornoa

Veritrippi

Sininen ja valkoinen pelihistoria

Kissat vastaan vampyyrit

Maailmojen sota

Hassut hurjat hirviöt

Varas tuli, varasteli

Synnin pesä

Tietäjien taistelu

Tiimipelit - osa 3: Ghost Stories

Tiimipelit - osa 2: Pandemic

Tiimipelit - osa 1: Battlestar Galactica

Muoviukot saarnaavat luovuutta taviksille

Taitovisailut

Gaunt’s Ghosts - karskeuden kuninkuusluokka

Robottirallia

Vampyyrilinnan täysremontti

Nörttihuumoria elämässä eksyneille

Robottilogiikkaa

Bittiavaruuden sankarit

Insinöörin Odysseia kohti onnea

Lautapelilahjat - osa 3

Lentävä tappajahai

Linkki nuoruuteen

Lautapelilahjat - osa 2

Nainen joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi

Lautapelilahjat - osa 1

Megadrive-retro, osa 2

Knizian hitit - osa 3: Aavikon karavaanit

Ruotsalaiset kaivosmiehet

Omstart! Improvisoi!

Xcom: Enemy Within

Hobitin aika

Knizian hitit - osa 2: Samurai

Langenneen enkelin dramatiikka

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 2: Modernia veripalttua

Tunarimaailmanloppu on lähellä

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 1: Muinaiset verikarkelot

Knizian hitit - osa 1: Tigris & Euphrates

Terveisiä täältä etelästä!

Loogisesti ruutua ruudun perään

Megadrive-retro, osa 1