Timantit ovat ikuisia
Vuonna 1984 Peter Liepa ja Chris Gray julkaisivat pelin, jota voidaan tituleerata yhdeksi kaikkien aikojen klassikoista varsinkin pulmapelien joukossa.
Tämä peli oli nimeltään Boulder Dash. Alun perin Atarin kotimikroille julkaistusta ikiklassikosta työstettiin sittemmin kaupalliset käännökset lähes kaikille mahdollisille kotimikroille. Konsolipuolella peli löysi tiensä myös NES:n laajaan pelikatalogiin.
Boulder Dashin merkitystä digitaalisten pelien historiassa kuvastaa hyvin se, että Tetriksen ohella se on peli, josta on luotu yhteensä kymmeniä erilaisia variaatioita käytännössä kaikille mahdollisille pelilaitteille, jopa taskulaskimille.
Boulder Dashin idea on hyvin yksinkertainen. Pelaaja ohjaa Rockford-nimistä pelihahmoa hiekasta ja kivistä koostuvassa ympäristössä pyrkien keräämään tietyn määrän timantteja aikarajan sisällä.
Kun tarvittava määrä timantteja on kerätty, jonnekin useamman ruudun kokoisessa pelimaailmassa ilmestyy ovi seuraavaan kenttään. Myös ovi täytyy löytää ennen kuin aika loppuu.
Vaikka pelimaailmassa on periaatteessa vain muutamia erilaisia elementtejä, Boulder Dash osaa olla hankala: kaksiulotteisessa pelimaailmassa kivien alta kulkeminen kun saa ne tippumaan toisinaan Rockford-poloisen niskaan.
Nopea eteneminen timantteja keräten ja putoavia kiviä väistellen onkin pelin varsinainen juju.
Lisäksi Rockford kohtaa pelin edetessä erilaisia liikkuvia vihollisia ”ameeboista” tulikärpäsiin.
Vuosi 2014 on todellinen juhlavuosi Boulder Dashin ystäville.
Alkuperäinen tekijäduo nimittäin julkaisee ikiklassikostaan uusintaversion nimeltään Boulder Dash 30th Anniversary. Tällä kertaa ajan hengen mukaisesti tableteille (iOS ja Android).
Juttua kirjoitettaessa Applen laitteille tarkoitettu versio on jo ladattavissa AppStoresta ja Android-versio ilmestyy vuoden loppuun mennessä. Useita erilaisia Boulder Dash -versioita testanneena päätin kokeilla myös uutta iOS-versiota pikaisesti.
Boulder Dashin juhlaversio noudattelee nykyisten pulmapelien teemaa heti alkuvalikoissa.
Pelin valikot kun muistuttavat hyvin läheisesti esimerkiksi Angry Birdsin vastaavia. Alkuperäinen tunnusmusiikki on onneksi säilytetty, vaikkakin reippaasti modernisoituna.
Huomionarvoinen seikka on se, että ilmaisversiossa on vain 20 kenttää. Varsinaisen täysversio lisäkenttineen maksaa 0,89 euroa.
Mutta entäs sitten se varsinainen pihvi, eli pelaaminen?
Boulder Dash 30th Anniversary soveltuu kosketusnäytöllä ohjattavaksi oikein hyvin.
Pelituntuma on varsin mainio, sillä pelaajan on helppo ”piirtää” Rockfordin reitti luolastoissa.
Grafiikka on huomattavasti alkuperäistä komeampaa ja tiettyä söpöilyfaktoria on selkeästi haettu (vrt. Little Big Planet). Äänimaisemaltaan alkuperäinen Boulder Dash oli varsin köyhä, eikä uusioversiossakaan ole liikaa lähdetty revittelemään äänitehosteilla. Mielestäni hyvä näin.
Mutta koukuttaako peli-idea vielä 30 vuoden jälkeenkin? Ehdottomasti.
Kentät vaikeutuvat sopivasti pelin edetessä ja pelaaja huomaa pelaavansa ”vielä yhden pelin”, yhä uudelleen ja uudelleen. Jos et aikaisemmin ole tutustunut Rockfordiin, tee se nyt.
Olli Raatikainen